Nieuwsbrief 2018

Tweede in capoeira wedstrijd

Eéns in de twee jaar doen de kinderen van Estrela Nova mee aan een capoeirawedstrijd die wordt georganiseerd voor de wijkverenigingen waar capoeira-les wordt gegeven. Het kampioenschap is bedoeld om kinderen samen te brengen en hen een podium te bieden om hun skills aan elkaar te laten zien. Estrela Nova werd tweede!

foto Twee meisjes van Estrela Nova showen hun skills
Twee meisjes van Estrela Nova showen hun skills

Capoeira is dé Braziliaanse vechtsport waarin een combinatie van muziek, acrobatiek, dans en gevecht samenkomen.

 De kinderen van Estrela Nova krijgen elke week les in deze populaire Braziliaanse sport.
Eens in de twee jaar organiseert de ‘Multiplicarte Capoeira School’ de ‘Institutionele Capoeira games’. Dit jaar deden 19 organisaties mee aan de selectierondes om zich te kwalificeren voor de finale.

Op 1 december 2018 kwamen de overgebleven groepen samen voor de finale. Meer dan 3000 mensen, onder wie de kinderen, capoeira-docenten, ouders en andere gasten, vulden de sporthal waar de finale plaatsvond. De kinderen hadden al weken geoefend en waren er
helemaal klaar voor. Na verschillende demonstraties en duels met andere kinderen, vond de uitreiking plaats. Estrela Nova kreeg de tweede plek, een resultaat om trots op te zijn!

Niet alleen de winnaars, maar álle deelnemende kinderen kregen een medaille aan het einde van het evenement. De organisatie wil hiermee graag sportiviteit en de gezamenlijke liefde voor capoeira benadrukken.

donatie van voetbalsjaaltjes

Op 26 juni had Estrela Nova een bijzonder bezoek uit Nederland. Mervin kwam samen met zijn vriendin, dochter en Braziliaanse vrienden een dag bij Estrela Nova op bezoek om een donatie te doen van een grote hoeveelheid voetbalsjaaltjes voor de kinderen van Estrela Nova. En dat viel, zoals je je kunt voorstellen, goed in de smaak!
Mervin ontwerpt, produceert en verkoopt voetbalsjaaltjes bij belangrijke voetbalwedstrijden in heel Europa. Soms houdt hij na afloop van die wedstrijden een aantal sjaaltjes over en bewaart deze dan om ze weg te kunnen geven aan non-profit organisaties. In juni 2018 kwam Mervin was hij samen met zijn vrouw en dochter op vakantie in São Paulo en kwam hij bij Estrela Nova langs om de sjaaltjes persoonlijk uit te delen aan de kinderen.

foto Mervin en Ronaldo delen de sjaaltjes uit
Mervin en Ronaldo delen de sjaaltjes uit

Op dinsdag 26 juni kwamen Mervin, Melissa, hun dochter Lorena en hun vrienden Ronaldo, Camila met hun dochter Isabela bij Estrela Nova op bezoek met een aantal grote dozen gevuld met voetbalsjaaltjes. Na een uitgebreide rondleiding bij de crèche en dagopvang, was er voor Mervin een speciaal moment gecreëerd om zelf de sjaaltjes uit te delen aan de kinderen.

Voetbal is een belangrijk onderdeel van de Braziliaanse cultuur en veel kinderen krijgen dit met de paplepel ingegoten. Zij kennen niet alleen de Braziliaanse clubs, maar weten ook alles van de Europese competities. Bij het zien van deze sjaaltjes, waren alle kinderen uitgelaten en ontstond er een hoop kabaal. Ook alle medewerkers mochten een sjaaltje mee naar huis nemen. De uitdrukking op alle gezichten zei genoeg.

Om het Nederlandse stel en hun vrienden te bedanken, kregen zij een speciale abraço (knuffel) van de gehele groep kinderen op het sportveld.

Na het uitdelen van de sjaaltjes, waren er nog steeds sjaaltjes over. Hermien kwam met het idee om het restant te doneren aan een andere
non-profit organisatie in de buurt, genaamd ´Grêmeio Cultural Casarão´. Deze organisatie heeft een groot voetbalveld midden in de favela aangelegd, waar kinderen en volwassenen uit de buurt mogen voetballen.

Rogerio, de oprichter van de organisatie, was enorm verrast door deze spontane donatie en enorm dankbaar. Hij kon deze sjaaltjes uitdelen aan de kinderen die bij hem komen voetballen en ook daar waren de kinderen er erg blij mee!

blije gezichten!

Wij willen Mervin en Melissa nogmaals enorm bedanken voor de moeite en tijd die zij hebben genomen om deze sjaaltjes bij ons te kunnen uitdelen. En natuurlijk ook namens alle kinderen: bedankt!

De 34e editie van Festa Junina

Op 9 juni 2018 vond bij Estrela Nova het grootste evenement van het jaar plaats; Festa Junina. Voor de 34e keer was Festa Junina ook in 2018 weer een enorm succes.

Al zo lang Estrela Nova bestaat, organiseert zij dit grote feest voor de kinderen van de crèche, de naschoolse opvang en de buurtbewoners. Festa Junina is één van de belangrijkste feesten in Brazilië en werd tijdens de kolonisatie geïntroduceerd door de Portugezen.

Twee jongetjes van de crèche in typische klederdracht voor Festa Junina

Kenmerkend voor het feest zijn de klederdracht (geruite blousejes en hoedjes van stro), de typische muziek en bijhorende dansjes, de spelletjes, het eten (bijv. gekarameliseerde appel) en het vreugdevuur. Bij Estrela Nova is Festa Junina het meest geliefde feest van het jaar en er wordt altijd erg naar uitgekeken door de buurtbewoners.

Het evenement is gratis toegankelijk en jaarlijks komen zo´n 1500 mensen op het feest af. Er zijn altijd kraampjes waar er voor een lage prijs snacks en zoetigheden gekocht kunnen worden. Ondanks de lage prijzen die Estrela Nova hanteert, zijn er altijd gezinnen uit de buurt die ook dit niet kunnen betalen. Daarom geeft Estrela Nova (afhankelijk van donaties) in sommige gevallen gratis consumptiebonnen weg aan de gezinnen waarvan de organisatie weet dat zij het erg moeilijk hebben. Op die manier kunnen óók de allerarmste gezinnen meedoen aan dit feest.

Twee meisjes van de crèche dansend om het vuur

De belangrijkste traditie van Festa Junina bij Estrela Nova is de lantaarnoptocht. Ieder jaar lopen alle kinderen van de crèche met hun lantaarntje een rondje door de wijk om te eindigen op de feestlocatie en zo ook dit jaar. Hand in hand, door ouders begeleid, liepen de kinderen al zingend en trots met hun lantaarn in een optocht naar de eindbestemming. Toen de groep kinderen de straat van het feest inliep, konden alle wachtende ouders en buurtbewoners de ´zwevende´ lichtjes langzaam aan zien komen, een magisch gezicht!

Na aankomst van de kleintjes, kon het feest echt beginnen. Het vreugdevuur werd aangestoken,
er werd gedanst, gegeten gezongen. Een avond waar jong en oud weer enorm van genoten hebben.

Klaar voor de lampionnenoptocht

Emilly (14 jaar) en Nirian (15 jaar) lieten weten dat zij het feest altijd erg leuk vinden omdat bij dit evenement iedereen uit de buurt samenkomt om te dansen, eten en te spelen.

Ook Antônio Flávio Silva Aragon (36) prees het feest en de organisatie van Estrela Nova. “Het feest trekt iedereen aan; niet alleen families maar ook vrienden en andere buurtbewoners. Daarnaast zijn de prijzen van het eten en de spelletjes erg betaalbaar. Ik hoop dat het feest blijft groeien en elk jaar blijft terugkomen.” liet hij weten.

Kinderen van de naschoolse opvang voeren een dans op rond het vreugdevuur

Donatie ter ere van koningsfeest in São Paulo

Op 5 mei 2018 werd, ter ere van Koningsdag,
het jaarlijkse Oranjefeest georganiseerd door de Nederlandse Vereniging in São Paulo. Elk jaar organiseert de vereniging dit feest voor de Nederlanders die in en rond São Paulo wonen.

Op het feest worden typische Hollandse hapjes geserveerd en wordt er Nederlandse muziek gedraaid. Naast het organiseren van het feest, probeert de NVSP ieder jaar ook een donatie op te zetten voor een non-profit organisatie in São Paulo. Tot onze vreugde werd Estrela Nova uitgekozen als begunstigde en ontvingen wij op
5 mei het geweldige bedrag van R$ 24.875
(± € 5650).

Het team van de avond, van links naar rechts: Poliana, Myrre, Hermien, Júlia en Aline

Myrre Keuning, vrijwilliger bij Estrela Nova sinds september 2017, zat ook in de organisatie van de Nederlandse vereniging en zorgde voor de connectie met Estrela Nova. Zij hielp mee bij het organiseren van het Oranjefeest en bij het zoeken naar een organisatie die de eventuele donatie zou mogen ontvangen, was de link natuurlijk snel gelegd.

Een klein team van Estrela Nova was uitgenodigd op het Oranjefeest om de donatie in ontvangst te nemen. De medewerkers van Estrela Nova kregen gelijk de kans om wat Nederlandse hapjes te proberen. Vooral de kaas met mosterd en de worstenbroodjes vielen goed in de smaak.

De donatie is een som van 17 afzonderlijke donaties van een aantal grote internationale bedrijven die in São Paulo gevestigd zijn, namelijk Shell, DSM, ABN-AMRO, Rabobank, KLM, Akzo-Nobel, EY, Randstad, Philips, ING Bank, Makro, JDE, Vopak, Adyen, Lease Plan, Friesland Campinas & Brand Loyalty. Wij willen al deze bedrijven nogmaals enorm danken voor hun donatie, met dit geld hebben wij een aantal belangrijke doelen kunnen realiseren!

Beide keukens (bij de naschoolse opvang en de crèche) hebben een snijmachine gekregen zodat zij niet meer al het groente en fruit voor 150 kinderen met de hand hoeven te snijden. Ook zijn er drinkkraantjes, een hogedrukspuit en een grasmaaier aangeschaft. Daarnaast kon met het geld de voorkant van het gebouw van de naschoolse opvang met gaas afgesloten worden, zodat er geen vogels meer naar binnen vliegen.

Hermien neemt de cheque in ontvangst

“Als vrijwilliger bij Estrela Nova, zie ik heel goed waar er geld voor nodig is. Ik vind het daarom erg leuk dat ik op deze manier van dichtbij kan zien waar de donatie terecht is gekomen, hoe het geld besteed wordt en kan ervaren hoe dit het dagelijkse werk van de medewerkers heeft verbeterd!” laat Myrre weten.

Tonnen voedsel gedoneerd

In mei 2018 parkeerde een grote, zwaarbeladen vrachtwagen met honderden opgestapelde zakken rijst, bonen en suiker voor de deur van Estrela Nova. De organisatie ontving die dag een donatie van meer dan 8 ton aan voedsel van de instantie ´Fundação Amor Horizontal´, een organisatie die actie voert ter bestrijding van voedselverspilling.

Vrachtwagen volgeladen met suiker, bonen en rijst

Vanwege de grootte van de donatie, heeft Estrela Nova het voedsel gedeeld met zes andere non-profit organisaties in de buurt. Zeven organisaties in totaal profiteerden van het voedsel. Estrela Nova zelf kon meer dan 1700 mensen, families en buurtbewoners die verbonden zijn met de organisatie, van voedsel voorzien.

Estrela Nova regelde een marktkraam waar mensen uit de buurt de zakken rijst, bonen of suiker voor een zeer lage prijs (meer symbolisch) konden kopen. De gehele opbrengst ging naar Estrela Nova. Een deel van het voedsel wordt bewaard om te gebruiken voor de dagelijkse lunch voor de kinderen en medewerkers van Estrela Nova.

De donatie van het voedsel kwam tot stand
door de #StopFoodWasteDayBrazil-campagne
Dit is een wereldwijde beweging die gelijktijdig plaatsvindt in meer dan 30 landen. In São Paulo kreeg de campagne het voedsel gedoneerd van de grote bedrijven Camil Brasil en Castrolanda Cooperativa die een totaal van 18.700 ton rijst, bonen en suiker doneerden. Deze gigantische donatie werd verdeeld tussen verschillende organisaties, waaronder Estrela Nova.

Mensen uit de buurt komen langs om rijst, bonen en/of suiker te kopen