Nieuwsbrief 2020

Het grote succes van het ‘Telecentro’

Het gebruik van een computer is niet meer weg te denken uit ons dagelijkse leven. Bijna alles gaat via de computer, van online een afspraak maken voor de kapper tot werk en belangrijke bankzaken. Ook in Brazilië worden steeds meer zaken online geregeld. Maar wat als je geen computer of toegang tot een computer hebt?  

In Brazilië zijn er veel mensen die geen toegang hebben tot technologie en internet. Vooral in de sloppenwijken zoals u zich kunt voorstellen. Zo ook in de wijken waar Estrela Nova zich bevindt. 

Zonder toegang tot een computer en internet kan het erg lastig zijn om bijvoorbeeld een wijziging door te geven aan de gemeente, een bedrag over te maken bij de bank, maar ook bijvoorbeeld om een cv te maken of een verslag voor school in te leveren. Er zijn mogelijkheden om dit bij de bank of gemeente zelf te doen, maar daarvoor moet iemand reizen en dus geld betalen voor de bus/trein en daarnaast staan er vaak gigantische rijen bij deze instanties. Een computer zou dus een hoop gedoe en problemen kunnen voorkomen.

Het ‘Telecentro’ van Estrela Nova levert hierin een enorm belangrijke bijdrage aan de gemeenschap. 

De computers die door iedereen gebruikt mogen worden, dragen bij aan digitale inclusie van de buurtbewoners en maken het mogelijk om belangrijke zaken online te kunnen regelen.

Daarnaast worden er cursussen gegeven die bijdragen aan de ontwikkeling van de bewoners. Ook wil Estrela Nova de buurtbewoners de mogelijkheid bieden om contact te maken met de wereld. Het doel is dat mensen uit de buurt altijd terecht kunnen om online te kunnen studeren, te werken, belangrijke zaken te regelen, maar ook om plezier te hebben! 

Al 17 jaar wordt het Telecentro goed gebruikt door alle bewoners uit de buurt

Voor degenen die hulp nodig hebben met technologie, biedt Estrela Nova bovendien computercursussen en workshops aan. Sinds de opening van het Telecentro in 2003 zijn er meer dan 5000 geregistreerde gebruikers. Het is de meest toegankelijke voorziening in de regio. Het Telecentro van Estrela Nova heeft ongeveer 240 gebruikers per maand, vanaf de leeftijd 7 jaar. U kunt u voorstellen dat het Telecentro niet meer weg te denken is zowel uit de organisatie als de buurt!

Groot feest voor 35e verjaardag

In juli 2019 bestond Estrela Nova 35 jaar en dat
was een reden om feest te vieren. Ieder jaar
wordt de verjaardag van de organisatie gevierd
met een feestelijke lunch, maar dit jaar werd groot uitgepakt met een week vol feestelijke activiteiten.

Op 15 juli 1984 startte een groep bewoners van
Campo Limpo het initiatief om op zoek te gaan
naar verbeteringen in hun leefomstandigheden.
Toen was niet voor te stellen dat dit initiatief een grote impact zou leveren op alle buurtbewonersen uit zou groeien tot een instituut dat niet meerweg te denken is uit de wijk. Al meer dan 35 jaarhelpt de organisatie het leven van de mensen daar te verbeteren.

Om deze 35 jaar te vieren werden gedurende eenweek verschillende activiteiten georganiseerd voor kinderen, ouders, alle werknemers en natuurlijk voor alle mensen die meer dan drie decennia geleden het initiatief begonnen en altijd betrokken zijn gebleven. Estrela Nova organiseerde onder anderen een middag waarin verhalen en herinneringen konden worden gedeeld. Daarnaast was een fototentoonstelling waarin de geschiedenis van 35 jaar mooi in beelden terug te zien was. Ook organiseerde Estrela Nova die week verschillende leerzame en gezellige activiteiten en workshops voor zowel kinderen als ouders.

Naast alle activiteiten was er een speciale dag
georganiseerd waar kinderen, ouders,
medewerkers en buurtbewoners samen kwamen om hoognodige klusjes te doen, zoals schilderen, onkruid wieden, opruimen en schoonmaken. Door de hulp van al die mensen kon die dag een hoop werk verzet worden.

Het Estrela Nova team anno 2020
De ingang van de opvang krijgt een nieuw likje verf

Om deze feestelijke week af te sluiten, vond op
15 juli – de jubileumdag van Estrela Nova – de
traditionele lunch met de oprichters plaats. Om
iets speciaals te doen, zong het Estrela Nova koor (gevormd door een aantal medewerkers) een mooi lied Braziliaans lied voor alle aanwezigen.

De traditionele lunch

Estrela Nova wil iedereen bedanken die een bijdrage heeft geleverd aan het succes van de organisatie, zonder jullie hulp waren we nooit gekomen op de plek waar we nu staan. Lang leve Estrela Nova!

Kunstveiling

Op 5 november werd voor het eerst een veiling
voor Estrela Nova georganiseerd. De gehele
opbrengst van het evenement ging naar de
organisatie zodat zij een aantal belangrijke zaken konden realiseren.

Alle kunststukken werden geschonken door een
organisatie die kunst inzamelt om deze voor het
goede doel te veilen. Tessy Hantzschel ontving de gedoneerde kunststukken en organiseerde
vervolgens een liefdadigheidsveiling waarbij
iedere bezoeker kon bieden op een schilderij
waarvan de opbrengst naar Estrela Nova zou
gaan.

Genoeg te kiezen

Ondanks het slechte weer op de dag van de
veiling, is er toch een mooi bedrag opgehaald
waarmee een hoop wensen gerealiseerd konden worden. Estrela Nova had een lijst met prioriteiten gemaakt die ze graag met de donatie wilden verwezenlijken. Zo hebben alle klaslokalen een waterfilter erbij gekregen en kunnen alle kinderen hun flesje/beker met schoon en drinkbaar water gedurende de dag blijven bijvullen. Ook kon er eindelijk een nieuwe afzuigkap voor in de keuken worden aangeschaft. De oude afzuigkap was al jaren niet goed werkend en deze kon dus nu eindelijk 

vervangen worden. Met het geld kon ook een bus betaald worden waarmee alle kinderen naar het jaarlijkse capoeira event gebracht werden. Op die manier konden alle kinderen erbij zijn. Daarnaast werden er nog een aantal andere zaken vervangen/aangeschaft die normaalgesproken wegens gebrek aan budget altijd uitgesteld worden. 

Bieden maar!
Verkocht!

Gerecyclede schriften

Estrela Nova ontving begin het nieuwe schooljaar 2020 een aantal dozen met gerecyclede schriften. Een initiatief van drie studenten in São Paulo. Zij zijn samen een kleine non-profit gestart waarbij zij schriften van medestudenten verzamelen die niet volledig gebruikt zijn. De verzamelde schriften worden uit elkaar gehaald en de harde kaften
bewaard. Alle lege blaadjes worden eruit gehaald en samen met de bewaarde kaften

 weer tot nieuwe schriften gevormd. Ieder nieuw schrift bevat 100 velletjes. Al deze gerecyclede schriften worden geschonken aan organisaties zoals Estrela Nova, zodat zij deze aan de kinderen kunnen uitdelen.
Een geweldig initiatief waarbij niet alleen het papier goed wordt hergebruikt, maar ook elk kind een schrift krijgt om aantekeningen in te maken tijdens de lessen.

Lancering nieuwe visuele identiteit

Estrela Nova begon het jaar 2019 met een gloednieuwe huisstijl. Alle uitingen van de organisatie in Brazilië werden in een nieuw jasje gestoken: een nieuwe website, een bedrijfsvideo, nieuwe t-shirts, nieuw grafisch promotiemateriaal en een aangepaste missie.

De vernieuwde visuele identiteit werd mogelijk gemaakt door de organisatie Agência Visie die op vrijwillige basis hielp om alle uitingen opnieuw vorm te geven en te ontwikkelen. Allereerst werd in samenwerking met dit bureau een nieuw design bedacht dat vervolgens toegepast zou worden in verschillende materialen zoals nieuwe flyers, visitekaartjes en t-shirts. Daarnaast werd ook een geheel nieuwe website ontwikkeld.

De nieuwe shirtjes voor alle medewerkers

Een goede visuele identiteit is van belang om herkenbaarheid bij de doelgroep te creëren en om als organisatie te laten zien waar je voor staat. De nieuwe website ziet er overzichtelijk en aantrekkelijk uit. Alle belangrijke informatie is in één oogopslag te vinden. Er is een mooie pagina voor nieuwsberichten en ook de knop om te doneren valt mooi op. Daarnaast staat er een stukje geschiedenis op de website en kan een bezoeker snel vinden wat Estrela Nova precies doet.

Parallel aan dit project werd een andere droom gerealiseerd, namelijk het ontwikkelen van een bedrijfsvideo. Een video waarin in een paar

minuten de kijker een goed beeld krijgt van wat Estrela Nova doet en wat het belang is van haar werkzaamheden. Tessy Hantzschel, al vanaf het begin betrokken bij Estrela Nova, zorgde voor de connectie met de filmmaker Marília Câmara die samen met het productiebedrijf Biocine de bedrijfsvideo ontwikkelde. Op de Youtube pagina van Estrela Nova is de video te zien.

Ga naar: www.youtube.com/user/estrelanovamc en klik op ‘Estrela Nova – Vídeo Institucional [completo]’

Hermien aan het woord in de video
De nieuwe website

Er is hard gewerkt om de nieuwe visuele identiteit en de video op tijd af te krijgen. Het was een mooi toeval dat de nieuwe visuele identiteit en de video in maart 2019 tegelijkertijd klaar waren en met trots aan de buitenwereld getoond konden worden. Een mooi geschenk om het 35-jarige jubileumjaar te beginnen!

Neem zelf een kijkje op: www.estrelanova.org.br

Afscheid van Hermien binnen Estrela Nova

Op 27 december 2019 werd het afscheid van Hermien als Coordenadora Geral (Algemene Leiding) van Estrela Nova gevierd. Na vele jaren was het dan zo ver: Hermien stopte als coördinator.

Het jaar 2019 stond in het teken van het 35 jarig bestaan van Estrela Nova . Hermien en Jos – medeoprichters van Estrela Nova – waren eind 1978 in de wijk komen wonen. Zij waren verhuisd om “dichter bij de armen te staan”, ze wisten van “aanpakken” en binnen een aantal jaren was het aangezicht van de wijk aanmerkelijk veranderd: riolering in buizen (niet meer over straat) asfaltering van stegen en straten, in samenwerking met de plaatselijke gemeente, oprichting van de Crèche (Kinderdagverblijf) in Jardim Helga, oprichting van een Naaigroep door vrouwen uit de wijk, die zichzelf als Estrela Nova (Nieuwe Ster) hadden gedoopt. “Vele handen maken licht werk”, zegt een wijs Nederlands gezegde, dat o.a. in het logo van Estrela Nova te zien is, een Ster gevormd door de samenvoeging van verschillende handen.

Huis van Hermien en Jos (Campo Limpo, 1980) V.l.n.r.: Tante Katrien, Hermien, Frans, Ome Nick. (dochters Janaína en Luana in het midden)
Mutirão (samenwerkingsdag) – “samen sterk” in het opknappen van een Viela in Jardim Paris (1980)

Om een overeenkomst te kunnen sluiten met de Gemeente voor subsidie voor de Crèche was het nodig Estrela Nova officieel als instelling te installeren: dat gebeurde in Juli 1984. Dezelfde naam gekozen waarmee de vrouwelijke naaigroep zich had gedoopt: Estrela Nova (Nieuwe Ster), met de toevoeging: Movimento Comunitário (gemeenschapsbeweging), aangevend dat waar de gemeenschap zichzelf inzette er extra steun ontstond. In hetzelfde jaar werd een terrein van de overheid in de Rua João Bernardo Vieira “gekraakt”, waar nu de naschoolse opvang, de administratie en het sportveld gevestigd zijn.

Opening van de het eerste Kinderdagverblijf, in Jardim Helga, in 1983 (in de deur, Luana).

Hermien, zelf toen werkzaam op een overheidscrèche in een naburige wijk én het werk van Estrela Nova pedagogisch ondersteunde, werd door het Bestuur begin jaren 1990 gevraagd de algemene leiding van Estrela Nova op zich te nemen om een goede verbinding te leggen tussen de Crèche in Jardim Helga, o.l.v. Ana Maria Correa en het Schooltje (naschoolse opvang) in Jardim Paris, o.l.v. Maria dos Santos. Zo draagt Hermien al 30 jaar de verantwoordelijkheid voor Estrela Nova!

Op 27 December 2019 werd het afscheid van Hermien gevierd, samen met de overdracht van deze taak aan Luana. Hermien (die door de mensen bij Estrela Nova Emi word genoemd) had als verrassing voor alle medewerkers kringdansen verzorgd en een soort “pannenkoek makerij” besteld, zo dat ieder wat te eten zou krijgen. De medewerkers hadden als verrassing voor Hermien hele bijzondere liederen ingestudeerd. Van ieder kreeg ze een afscheidsgeschenk mee. Ze heeft vier dagen nodig gehad om de geschenken uit te pakken en ieder geschenk een plaats in haar hart te geven! 

Er werden “speeches” gehouden. Eerst legde Hermien aan de aanwezigen uit waarom en waarvoor ze voor de kringdansen had gezorgd: zodat ieder zichzelf zou kunnen zijn (Ser) en om zo de ander te ontmoeten (Encontrar). We hebben samen vier kringdansen gedaan en eindigden met een Braziliaanse Ciranda: “Deze Ciranda is niet alleen van mij, het is van ons allen, het is van ons allen“.

Afscheid Hermien op 27 december

Daarna sprak Jos namens het Bestuur van Estrela Nova en uitte, namens alle aanwezigen, enorme dank voor haar toewijding aan Estrela Nova waar ze zich had “ontpopt” als een echte leider: aandachtvol (wie kent de namen van alle medewerkers en kent de gesteunde gezinnen als de palm van eigen hand?), moedig (wie is vastbesloten als het om waarden en principes gaat en ook wanneer er moeilijke besluiten moeten worden genomen?), eenvoudig – niet vanuit “de hoogte”, die iedereen aanspreekt als haar gelijke!

Het schijnt dat Leonardo da Vinci eens gezegd heeft dat “Eenvoudigheid dé uiterste vorm van sofisticatie is”- en deze manier van uiterste sofisticatie, oftewel, van “eenvoudigheid” is Hermien helemaal eigen! Ook sprak hij het volledige vertrouwen van het bestuur uit t.o.v. Luana: dat zij deze vlam nu verder zou dragen, misschien op een meer “professionele” manier, maar altijd vanuit dezelfde geest die ook Hermien al deze jaren had bewogen! 

Na de overdracht van de “sleutels van Estrela Nova” door Hermien aan Luana, sprak Luana deze woorden: “…De algemene leiding van Estrela Nova op me te nemen, is voor mij een grote uitdaging. Maar deze is zeker niet zo groot als mijn blijdschap en wil om hier te zijn, om de fakkel van Estrela Nova verder te dragen zodat deze ster moge blijven lichten en zo het leven van de mensen hier moge blijven veranderen”.

Hermien overhandigt de vlam aan Luana
Een bijzondere dag voor iedereen.

En toen was het meer dan tijd dat we elkaar konden omhelzen en feliciteren. Al met al, een onvergetelijke dag op 27 december 2019 .

Jos Schoenmaker

Afscheid van Hermien en het aantreden van Luana

Na bijna dertig jaar coördinator van Estrela Nova te zijn geweest gaat Hermien nu van haar welverdiende volgende levensfase genieten. Als bestuur in Nederland zijn wij al die jaren zeer blij geweest met Hermien als coördinator en contactpersoon voor ons. Wij hebben goede en minder goede tijden met elkaar meegemaakt maar altijd zag zij weer een lichtstraaltje aan de vaak zo duistere hemel.

Wij willen haar heel hartelijk danken voor haar tomeloze inzet en hopen dat zij nog lang, samen met Jos, haar kinderen en kleinkinderen samen mag zijn.

Voor ons als bestuur was het lang de vraag wie zou en kon Hermien opvolgen als coördinator. Door haar jaren lange werk voor Estrela Nova, kent zij iedereen en heeft alle contacten bij overheden en instanties. Om deze reden was het geen eenvoudige opgave om een vervanger te vinden.

Na een zoektocht van ruim twee jaar is het bestuur erin geslaagd om een opvolgster voor Hermien te vinden. Met diverse kandidaten werd gesproken en uiteindelijk noemde Tessy Hanchel, een oud bestuurslid, de naam van 

Luana in een ledenvergadering. Luana, tweede dochter van Jos en Hermien, is in de wijk opgegroeid, lid van de wijkvereniging en heeft haar zoontje ook op de crèche gehad. Luana heeft sociale wetenschappen gestudeerd aan de Universiteit van São Paulo en na haar afstuderen daar een aantal jaren gewerkt. Daarna was zij assistent van de algemeen directeur van ARTESP, de instantie die verantwoordelijk is voor het openbaar vervoer en de wegen in de staat São Paulo. Het bestuur ging, zonder Jos en Hermien, in gesprek met haar en vond haar een uitstekende kandidaat. De voordracht van het bestuur in de algemene ledenvergadering van de wijkvereniging werd unaniem ondersteund en iedereen is heel blij dat zij vanaf 1 januari 2020 het werk van Hermien over heeft genomen. Toen vanuit Brazilië ons werd verteld dat Luana de nieuwe coördinator zou worden, waren ook wij heel blij. Zij is opgegroeid in de wijk, kent heel veel wijkbewoners en is sociaal zeer bewogen net als haar vader en moeder. Wij wensen Luana het allerbeste toe in haar nieuwe baan en kijken uit naar een heel fijne samenwerking.

Rits Verkerk, voorzitter

Bestuursverslag Stichting Vrienden van Estrela Nova 2019

Algemeen
De Stichting Vrienden van Estrela Nova steunt al vijfendertig jaar het werk van de Movimento Communitario Estrela Nova in Sao Paulo in Brazilië. Dit is een wijkvereniging die zich inzet voor de bewoners in één van de sloppenwijken in Sao Paulo. Zo is er een crèche voor kinderen van 0 tot 4 jaar, worden de kinderen van 4 tot 18 jaar opgevangen met allerlei activiteiten, is er een sportveld en worden er cursussen voor jongeren en ouderen gegeven. Ook is er een medische hulppost in de wijk waar ruim 50.000 mensen gebruik van maken.

Bestuur
In het afgelopen jaar werden wij helaas geconfronteerd met het overlijden van Elly Assink. Elly was een zeer toegewijde vriendin van Estrela Nova en wel vanaf het eerste uur. Zij heeft het project een aantal keren bezocht en was bij grote fondswervingsacties in Nederland één van de drijvende krachten samen met haar man Fedde Dijkstra onze oud penningmeester en fondsenwerver. Wij zullen haar node missen in ons verdere werk.

In 2019 heeft het bestuur één keer vergaderd en daarnaast regelmatig per mail en telefonisch overleg gehad over de gang van zaken. Ook was er regelmatig overleg met het project in Brazilië. In de bestuursvergadering zijn een aantal zaken aan de orde geweest. Zo is de jaarrekening over 2018 vastgesteld, is de begroting van het project in São Paulo besproken en is de subsidie voor het jaar 2019 aan Movimento Comunitário Estrela Nova vastgesteld.

Op basis van de ingediende aanvraag is besloten om in 2019 € 20.000,00 te schenken aan het project in Brazilië. Het is verheugend om te zien dat men in Brazilië er steeds beter in slaagt om voor haar projecten subsidies te krijgen van de diverse overheden en een groot aantal bedrijven. Helaas vielen in 2019, evenals het jaar daarvoor, door de slechte economische situatie vooral de bijdragen van de diverse overheden tegen en kortten deze zelfs hun bijdrage. Verder zijn gedurende het hele jaar in Brazilië een aantal acties gehouden die ook het nodige geld opleverden. Ook krijgt men steun van diverse particulieren, zowel in Brazilië als daarbuiten en tenslotte zijn er in de sloppenwijk zelf ook een aantal bewoners lid die een kleine bijdrage betalen.

Naast de uiteindelijk totale schenking van de Nederlandse Stichting van € 20.000,00 is er nog een extra bedrag in het verslagjaar overgemaakt van € 700,00. Dit bedrag ontving onze Stichting van de Stichting 40MM voor een specifiek project van onze zusterstichting in São Paulo.

In 2019 kregen wij in Nederland een nieuwe vrijwilligster erbij en wel in de persoon van Myrre Keuning die in de jaren daarvoor in São Paulo woonde en daar enkele dagen per week actief was als vrijwilligster op het project.

Wij zijn zeer blij met haar komst, zeker omdat zij de situatie op het project in Sao Paulo goed kent. Zij ging direct aan de slag om de website te vernieuwen en deed dit samen met Paul Link die voor ons gratis de website draaiende houdt. Ook heeft zij de nieuwsbrief grotendeels volgeschreven en in een nieuw jasje gestoken.

Vanuit Brazilië kregen wij het bericht dat Hermien Schoenmaker eind 2019 met pensioen is gegaan en wij danken haar voor haar jarenlange inzet. De wijkvereniging heeft na een lange zoektocht gelukkig een uitstekende vervangster voor haar gevonden in de persoon van Luana Schoenmaker, een dochter van Jos en Hermien. Zij is ooit opgegroeid in deze sloppenwijk en haar zoontje heeft toen hij klein was ook op de crèche gezeten. Zij is goed ingevoerd, kent de mensen in de wijk en wij zijn vol vertrouwen dat zij de rol van coördinator met verve zal gaan vervullen en wensen haar ook alle succes in deze toe.

De leden van het bestuur ontvangen geen bezoldiging voor hun werkzaamheden als bestuurder.

Financieel verslag
In 2019 werd voor € 22.000,00 aan donaties en giften ontvangen. Aan subsidie is overgemaakt naar Brazilië een bedrag groot € € 20.700,00. In dit bedrag is een gift begrepen van € 700,00 voor een specifiek project. Dit bedrag kregen wij van 40MM een organisatie die elk jaar in West-Friesland een sponsorloop houdt voor een groot aantal goede doelen. Naast beperkte bankkosten en de erkenningsbijdrage voor het Centraal Bureau Fondsenwerving, de toezichthouder goede doelen, waren er verder nauwelijks kosten voor de Stichting. Door de sterk gedaalde rente op de kapitaalmarkt zijn ook de rente-inkomsten sterk gedaald.

De kascontrole-commissie, bestaande uit de heren J. van der Linden en A.J. Modderkolk heeft de jaarrekening over 2019 gecontroleerd en geoordeeld dat het beheer van de geldmiddelen naar behoren is verantwoord en hebben de overlegde bescheiden naar getrouwheid gecontroleerd en een positief oordeel afgegeven.

Met Movimento Comunitário Estrela Nova in Brazilië is in het verleden een overeenkomst gesloten dat wij aan hen minimaal voor een periode van twee jaar garanderen dat wij hun activiteiten subsidiëren. Zo kunnen zij tijdig hun beleid op onze bijdrage aanpassen. Het bestuur in Nederland wil om deze reden een minimale reserve van € 40.000,00 aanhouden

Driebergen, maart 2020

Frans van Dun, penningmeester
Chris Frons, secretaris
Rits Verkerk, voorzitter

Financieel overzicht 2019

Hieronder vind je een compleet overzicht van alle inkomsten en uitgaven van onze stichting van vorig jaar.

Kascontrole

Extra hulp gevraagd voor de gezinnen van Estrela Nova in deze tijd van Corona

Wilt u ons helpen om voedselpakketten uit te kunnen delen aan 300 gezinnen die het meest worden getroffen door de Corona-crisis? Deze crisis raakt met name de allerarmsten uit de wijk. Zij kunnen niet meer naar hun werk, of werken als kleine zelfstandigen en zijn in 1 klap hun inkomsten kwijt. En zoals we allemaal weten kan dit nog maanden duren.

Estrela Nova is daarom een actie gestart om de gezinnen van de 370 kinderen en jongeren die bij Estrela Nova komen te ondersteunen. Het gaat in totaal om 1400 mensen.
Doel is om deze gezinnen minimaal 3 maanden te voorzien van een voedselpakket.

De gemiddelde kosten per pakket per maand bedragen 30 euro.

Wij zorgen er voor dat het geld op de juiste wijze wordt besteed en dat de voedselpakketten terecht komen bij degenen die het hardst zijn getroffen.

U kunt uw bijdrage overmaken op ons rekeningnummer NL87RABO0395234204 o.v.v. corona.

Dank voor uw hulp!!